Dégage leidt tot minder auto’s

Veel mensen hebben niet dagelijks een auto nodig, en toch hebben ze een eigen wagen. Dit maakt dat een auto vaak stilstaat en dus ook beschikbaar is voor iemand anders. Via Dégage kan je als eigenaar je onderbenutte auto beschikbaar stellen voor mensen uit je buurt.

Dégage zorgt ervoor dat er geen extra auto’s bijkomen

Je auto is vaker in gebruik en je vermijdt dat anderen een auto aanschaffen waar ze weinig mee rijden. Bijna 70% van de Dégage-leden heeft geen eigen auto in het gezin. De meeste Dégage-leden die wel een auto hebben, delen die dan ook. Er zijn relatief weinig Dégage-leden die Dégage gebruiken als tweede auto. Ook zijn er bij onze leden weinig bedrijfswagens in het gezin.

Dégage zorgt ervoor dat mensen hun wagen wegdoen

Als je nog geen auto hebt, is de stap naar autodelen gemakkelijker gezet dan wanneer je al een eigen wagen hebt. Soms verplicht je situatie om afstand te doen van je wagen, bijv. een kapotte auto of verhuis, maar vaak is de wagen wegdoen een te grote stap voor autobezitters. Je eigen wagen delen kan de tussenoplossing zijn voor je wagen die te vaak stilstaat.

Auto-eigenaars gaan gemakkelijker na verloop van tijd hun auto wegdoen. Bij Dégage verdwijnen er ook auto’s, namelijk eigenaars die beslissen hun auto niet meer te delen en kiezen voor een bestaan zonder eigen wagen. In 2021 kozen 15 eigenaars voor een bestaan zonder eigen wagen en de verkoop van hun deelwagen. Autodelen maakt je bewust over hoe je je verplaatst. Eigenaars van Dégage gaan door delen van hun wagen uiteindelijk hun wagen nog minder gebruiken dan ervoor omdat ze net zoals de ontleners per verplaatsing de beste keuze maken.

Dégage is geschikt als volwaardig alternatief van de eigen wagen

  1. Je betaalt enkel per kilometer en niet per tijd. Dit maakt de deelauto’s geschikt voor langere duur en afstanden.
  2. De kilometerprijzen zijn kostendelend. De prijs is gebaseerd op de werkelijke kostprijs van de vloot. Eigenaars krijgen enkel gemaakte kosten terugbetaald en kunnen geen ‘winst’ maken door hun auto te delen met anderen.

Dit systeem maakt Dégage financieel interessant voor al wie minder dan 15.000 kilometer per jaar rijdt (cf. prijsvergelijker www.savewithcarsharing.be). Ter vergelijking, in 2020 legde een auto in België gemiddeld slechts 14.000 km af.

Cijfers beamen het intensief gebruik van de Dégage-wagens

  • Een gedeelde Dégage-auto legt gemiddeld 15.000 tot 20.000 km per jaar Dat is meer dan wat de auto in Vlaanderen gemiddeld jaarlijks aflegt.
  • Een Dégage-auto wordt per week gemiddeld 2 tot 3 keer uitgeleend. Sommigen worden zelfs meer dan 5 keer per week uitgeleend.
  • Een rit duurde in 2021 gemiddeld 10 uur. Als je de langere vakanties meetelt wordt dat zelfs 28 uur.
  • Per rit werd in 2021 gemiddeld 44 kilometer afgelegd. Als je de langere vakanties meetelt wordt dat 110 kilometer.

 

lees meer: Minder auto’s, dat is meer plaats in je buurt